Poradna, Udírny

Dřevěné udírny s odděleným ohništěm

Jednoduchá konstrukce

Dřevěné udírny s odděleným ohništěm jsou ty nejjednodušší udírny na konstrukci. Hotové je máte mnohem dříve, než třeba zděné udírny, ale zase na druhou stranu nejsou tak kvalitní, jako již zmíněné zděné udírny. Zcela nejlepší je pak tyto udírny postavit na svahu, aby bylo ohniště umístěno pod úrovní udící komory a kouř tak mohl do komory kouřovodem přirozeně stoupat.

Snadno rozložitelné

Tyto dřevěné udírny s odděleným ohništěm se dají s trochou šikovnosti postavit za několik okamžiků a snad jejich největší výhoda je to, že nemusí být trvale na jednom místě. Pokud máte svah a využíváte jej primárně na něco jiného, není žádný problém si udírnu jednoduše postavit vždy, když zrovna potřebujete udit, a naopak ji zase rozložit, jakmile už ji nepotřebujete.

Ohniště

Takovou dočasnou udírnu postavíte tak, že z cihel na zemi vytvoříte ohniště. To poté přikryjete plechem, který je nejlepší mít ořízlý na míru. Poté se sestaví kouřovod, který můžete mít také z cihel, které se postaví ve formě jednoduchého čtvercového tunelu, vyvedeného z ohniště směrem vzhůru po svahu.

Kouřovod

Kouřovod můžete ale také využít z krbových kamen, kde je většinou ocelový kulatého průřezu. Potom se nemusíte namáhat se stavěním cihlového tunelu, jen zastavíte kouřovod do ohniště. Pokud ale přece jen stavíte kouřovod z cihel, doporučujeme dát na konec kousek plechu, který bude sloužit jako plamenolam, tedy zabraňuje tomu, aby se plameny dostaly do udící komory.

Udící komora

Samotná udící komora může být obyčejná malá budka bez dna, sbitá dohromady z dřevěných desek. Tu napojíte na konec kouřovodu a máte prakticky hotovo. Komín není nutný, je však doporučený. Pokud si nepřejete dávat práci s komínem, pak se nic zásadního nestane, kouř Vám bude unikat škvírami ve dřevě. Ve stěně komory je dobré mít předem připravenou díru, kde se upevní teploměr. Můžete použít buďto speciální teploměr do udírny, anebo Vám postačí i obyčejný zavařovací teploměr.

Uzení

Vevnitř udící komory můžete mít buďto tyče na upevnění masa pomocí háčků anebo rošty, na které maso položíte. Pak už stačí jen zatopit v ohništi a můžete jít udit. Na oheň je dobré přihazovat i udící lupínky či piliny, aby uzené maso chytlo lepší chuť a vůni.

Pro další tipy a triky sledujte náš facebook. Pokud Vás tento článek zaujal a chtěli byste si pořídit udírnu či příslušenství k udírnám, pak navštivte náš eshop.