Poradna, Udírny

Dřevo na uzení

Důležitý prvek

Výslednou chuť uzených pokrmů, které se snažíme dosáhnout, nejvíce ze všeho ovlivní dřevo, které v udírně použijeme. Naprosto nejvhodnější dřevo na uzení je samozřejmě dřevo tvrdé, nejlépe bukové. Piliny, kterými se zasypává oheň, jsou také z tvrdého dřeva.

Piliny

U pilin se však musí dávat pozor na to, jakým způsobem jsou vyrobeny. Nejsou vhodné piliny z řezaného dřeva motorovou pilou, neboť obsahují stopy oleje z řetězu pily. Při spalování těchto pilin pak vznikají zdraví škodlivé látky, které se usazují na uzených pokrmech. Vhodné jsou například hobliny, namočené ve vodě.

Švestkové dřevo

Ať už používáte pro uzení jakékoliv dřevo na uzení, musíte dbát na to, aby bylo zcela zbaveno kůry, neboť ta při spalování uvolňuje látky, které dávají uzeným pokrmům hořkost, a tedy je kazí. Rozhodně se také neudí švestkovým dřevem či švestkovými pilinami, maso je pak totiž štiplavé, až palčivé chuti. Maximálně se do ohně přidá malé polínko švestkového dřeva skoro na konci uzení, které zvýrazní chuť masa.

Dubové dřevo

Nemáte-li dostatek vhodného bukového dřeva, můžete využít i jiné tvrdé dřevo, třeba dubové. U dubového dřeva si však musíme dávat pozor na to, že obsahuje třísloviny. Proto jej raději mícháme s jiným dřevem, jako třeba s břízou, olší, jabloní či hrušní.

Dochucení nakonec

Na škodu není ani přidat ke konci uzení pár kuliček jalovce, trochu jehličí či malou větev rozmarýnu. Každá ingredience přidá k chuti něco jiného a Vy se pak můžete pyšnit originální chutí Vašich uzených pokrmů.

Měkké dřevo

Pozor však na měkké dřevo, to je k uzení totiž zcela nevhodné. Obsahuje totiž velké množství pryskyřic, které při spalování uvolňují škodlivé látky, které se následně dostanou do uzených pokrmů a pokazí jejich chuť. Dřevo z jehličnanů můžeme použít jen k roztopení udírny na požadovanou teplotu před samotným uzením. Vyvarovat se musíme i ztrouchnivělému dřevu, jeho využitím totiž uzené pokrmy zcela zkazíme.

Pro další tipy a triky sledujte náš facebook. Pokud Vás tento článek zaujal a chtěli byste si pořídit udírnu, navštivte náš eshop.