Poradna, Udírny

Stavba domácí udírny

Oblíbené hobby

Uzení je jeden z tradičních způsobů úpravy potravin, který se používal již ve starověku, neboť se tím pokrmu nejen dodala nezaměnitelná chuť a výjimečné aroma, ale také to prodloužilo jeho trvanlivost. V České Republice se udí opravdu často a na téměř každé zahradě nalezneme udírnu. Tu si můžete s trochou úsilí postavit i sami, stavba domácí udírny je totiž velmi rozšířená a oblíbená záležitost. Také si tak svou zahradu doplníte o originální estetický a hlavně funkční prvek. Jak tedy probíhá stavba domácí udírny?

Skříňová udírna

Stavba domácí udírny není žádná věda. Nejčastější druh udírny, který si lidé staví sami, je skříňová udírna. Ta se skládá ze čtyř základních částí, a to jsou ohniště, kouřovod, udící komora a komín. V ohništi se rozdělává oheň, který je pak veden kouřovodem do komory, ve které pak tento kouř působí na pokrmy a následně je odváděn komínem ven. Při stavbě udírny mějte na paměti, že při normálním uzení se z ní bude kouřit několik dnů až týdnů, takže pro ni musíte najít takové umístění, které nebude zavázet Vám ani Vašim sousedům.

Základy jsou základ

Při stavbě samotné se začíná s vystavěním základů, které jsou zapuštěny do země. Díky základům je výsledná udírna stabilní. Samozřejmě čím větší bude udírna, tím větší a silnější musí být i základy. Nejčastěji se vylívají z betonu, přičemž by měly být v minimální hloubce 80 cm pod zemí. U menších udíren však místo základů betonových stačí jen podklad, který má podobu udusané a urovnané země.

Ohniště

Ohniště je nejvýhodnější umístit do svahu pod úroveň skříně. Jeho velikost by měla být menší oproti udící skříni. Vevnitř ohniště se nachází rošt, na kterém je umístěno palivo, pod ním je pak popelník. Popelník lze vyndávat a tak se usnadňuje vynášení popela. Také je potřeba ohniště zevnitř vyložit šamotovým obkladem, aby zvládalo velmi vysoké teploty. Dvířka ohniště by měly být dvoje, jedny na přikládání a pod nimi jedny na vynášení popela. Oboje dvířka je třeba instalovat tak, aby byla manipulace s nimi jednoduchá a bezproblémová.

Kouřovod

Ohniště a udící komoru spojuje kouřovod. Ten se nachází mezi nimi a jeho délka se doporučuje minimálně 2 metry. Kouřovod musí být pod určitým sklonem, aby kouř z ohniště s jeho pomocí stoupal směrem do udící komory. Kouřovod může být buďto obyčejný, jaký se používá ke krbovým kamnům, nebo si ho můžete vyzdít, avšak první možnost je jednodušší, neboť jej jen koupíte a upevníte. Je i možnost vést kouřovod zemí, avšak pak se jeho délka doporučuje minimálně 2 metry.

Udící komora

V udící komoře se následně odehrávají všechny úpravy masa. Její velikost byste měli volit podle toho, kolik masa v ní budete chtít najednou připravovat a jaké velikosti toto maso bude. Nejčastěji používaný rozměr je se čtvercovou základnou 90 cm x 90 cm, avšak tyto rozměry jsou pro každého individuální, takže záleží na tom, jak se rozhodnete a co si postavíte. Udící skříň by měla být vždy vyšší, než ohniště, aby bylo možné do ní navézt kouřovod v potřebném sklonu. Komora by měla být vždy podložena kvalitním soklem. Ten může být i dutý, aby se v něm dalo skladovat dřevo.

Doplňky

Uvnitř skříně je na vyústění kouřovodu dobré umístit mříž, díky které se bude kouř rozptylovat po celé komoře. Myslete také na to, že dovnitř komory je třeba umístit systém, na kterém bude uzené maso držet. To se dá vyřešit s pomocí latěk a háčků. Pod tento systém se většinou umisťuje mřížka na zachytávání odpadávajících kousků masa a tím se usnadňuje čištění udírny. Při stavbě dbejte hlavně na to, aby byl systém uvnitř pevný a nehrozilo jeho zřícení. Do komory je také vhodné umístit teploměr, abyste měli vždy pod dohledem teplotu v udírně. Ten je nejlepší umístit do vyvrtané díry v horní části komory.

Komín

Komín je také důležitá část udírny. Vede z její horní části a stará se o odvod kouře z udící komory. Můžete koupit speciální komín přímo pro udírnu anebo obyčejnou rouru od kamen. Jestliže chcete regulovat množství kouře, které je v komoře, pořiďte si komín s ovladatelnou záklopkou. S ní pak můžete manipulovat dle potřeby a ovlivňovat tak, kolik kouře bude komínem odcházet.

Pokud byste si chtěli pořídit kvalitní příslušenství k Vaší udírně, navštivte náš eshop.
Pro další tipy a triky sledujte náš facebook.