Poradna, Udírny

Uzení

Proces uzení

Uzení je vlastně proces, díky kterému se uzené pokrmy upravují a konzervují s pomocí kouře v udírnách. Při spalování dřeva a pilin vzniká teplo, při kterém maso měkne. Po tomto procesu je maso připraveno ke konzumaci i bez potřeby vaření či další tepelné úpravy. Je to v dnešní době velmi oblíbený způsob úpravy masa, dává totiž pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni.

Chemické látky

V kouři jsou navíc obsaženy určité chemické látky, které masu dodávají krásnou barvu a zároveň jej i konzervují. Tyto chemické látky závisí hlavně na druhu dřeva, které používáme pro uzení. Dále závisí i na kvalitě tohoto dřeva a také na teplotě, při které se pokrmy udí. Podle těchto kritérií mají chemikálie různé vlastnosti. Zatímco některé například zabraňují žluknutí masa, jiné zabraňují množení bakterií v mase a další dodávají uzenému masu typickou vůni dřeva, kterým udíme.

Dehet

Ne všechny tyto chemické látky jsou však pro uzení přínosné, některé nám mohou i uškodit. Třeba takový dehet. Pokud se v kouři, kterým udíte, vyskytuje dehet, pak se usadí i na uzených pokrmech a to není dobré, neboť je karcinogenní a tím pádem škodlivý pro Vaše zdraví.

Základní rozdělení

Přípravu masa v udírnách můžeme rozdělit na tři základní kategorie, a to uzení studeným kouřem, teplým kouřem a horkým kouřem. Nejvíce se v dnešní době využívá právě teplý kouř, neboť příprava není tak časově náročná a výsledné produkty jsou velmi kvalitní.

Pro další tipy a triky sledujte náš facebook. Pokud si chcete pořídit kvalitní udírnu či příslušenství k udírnám, navštivte náš eshop.