Poradna, Udírny

Zděné udírny a dřevěné udírny

Základní rozdělení

Udírny jsou v dnešní době velmi oblíbené a to zejména díky tomu, že s jejich pomocí můžeme produkovat výborné uzené pokrmy. V základě dělíme udírny na dvě kategorie, a to dřevěné a zděné udírny. Někdy se uvádí i třetí skupina, plechové udírny, avšak ty jsou velmi podobné zděným udírnám.

Další dělení

Jako další rozdělení můžeme brát dělení na ty, co mají ohniště přímo pod sebou a na ty, co mají ohniště oddělené od udící komory. Spojením ohniště a udící komory je kouřovod, kterým se dostává kouř do udící komory. Jsou to udírny s vestavěným ohništěm a udírny s odděleným ohništěm.

Dřevěné udírny

Ať už preferujete dřevěné či zděné udírny, každé mají své jedinečné vlastnosti, výhody i nevýhody. Někteří lidé tvrdí, že pokrmy, které se udí v dřevěných udírnách, jsou chutnější, než ty, které se připravují v udírnách zděných či plechových. Dřevěné udírny jsou ale mnohem méně efektivní, neboť kouř a teplo z nich uniká škvírami ve dřevě. Jejich největší výhodou je však to, že je můžeme postavit prakticky kdekoli a po uzení je můžeme zase rozložit a znova postavit jen tehdy, když potřebujeme udit.

Zděné udírny

Zděné udírny navíc mají tu výhodu, že se v nich mnohem lépe reguluje teplota. Kouř také neuniká naprázdno, takže spotřebujete mnohem méně dřeva. Tím ušetříte nejen otop, ale také nemalé množství peněz, udíte-li často. Další výhodou zděných udíren, která asi také přesvědčí velké množství lidí, je to, že u domu vypadá mnohem lépe, než udírna dřevěná. Nesmíme také zapomenout na otázku bezpečnosti a i zde jednoznačně vedou zděné udírny. U nich se nemůže stát, že by Vám udící komora chytla plamen a shořela.

Stavba udírny

Při stavbě udírny, ať už dřevěné či zděné, se musíme hlavně rozhodnout, kde postavit ohniště, jestli přímo v udírně anebo odděleně. Zde se většina lidí přiklání k oddělené variantě. Ta má tu výhodu, že můžete regulovat teplotu kouře s pomocí délky kouřovodu. Kouř se v něm dostatečně vychladí na to, aby se mohlo udit i studeným kouřem. Také se nemůže stát to, že by se Vám uzené pokrmy zničily moc teplým kouřem. Navíc je téměř zaručeno, že se plamen z topeniště nedostane do samotné udící komory.

Udírny s vestavěným ohništěm

Ohniště, které se nachází přímo pod udící komorou, sice vypadá esteticky mnohem lépe. Avšak velmi špatně se v této udírně reguluje teplota kouře. Je tu velká pravděpodobnost, že nebudete moci udit studeným kouřem a mnohdy ani teplým kouřem, ale to vše záleží mnohdy na samotné konstrukci této udírny. Také musíte mít v této udírně velmi kvalitně zkonstruované plamenolamy. Tak se nestane to, že by Vám plameny z ohniště dosáhly až do udící komory a tím kompletně zničily Vaše pokrmy, které jste chtěli vyudit.

Pro další tipy a triky sledujte náš facebook. Pokud byste si chtěli pořídit kvalitní udírnu či příslušenství k udírnám, pak navštivte náš eshop.